Gebeliğe Hazırlık Döneminde Neler Yapılmalı?

Gebeliğe Hazırlık Döneminde Neler Yapılmalı?

Günümüzde birçok kadın, çok iyi korunduğunu düşünse dahi, hiç beklemediği bir anda gebe kalabilmektedir. Dolayısıyla, gebeliğe hem fizyolojik hem de psikolojik olarak hazır olamayabilmektedirler. Bunun sonucu olarak ta gebeliğe istemeden devam edenler olduğu gibi bu durumu yaşayanların çok büyük kısmı gebeliklerini sonlandırmaktadırlar.

Peki kadınlar gebe kalmadan önce ne yapmalı?

Planlı olarak gebe kalmak isteyen kadınlara birkaç önerimiz var. Öncelikle yukarıda bahsettiğim üzere kadın ve erkeğin psikolojik olarak hazır olması gerekmektedir. Sağlıklı bir gebelik için ebevyenlerin ruh halinin tam iyilik içerisinde olması gerekmektedir.

Annenin geçmişi, aile öz geçmişi, varsa kullandığı ilaçlar gebe kalınmadan önce yapılan poliklinik kontrolünde hekimine anlatılmalıdır.

Annenin kronik hastalıkları sorgulanmalı ve gebelikle ilgili risk teşkil edecekse bu hastalıklar kontrol altına alınmalıdır. Örneğin, kontrolsüz diabetes mellitus (şeker hastaığı) var ise kontrol altına alınmalıdır. Çünkü şeker hastalığı gebelikte annede hayati risk oluşturacak kadar kötü etkileri varken bebekte ise düşük, fetal anomali, diabetes mellitus, fazla kilo, erken doğum, polihidramnioz, anne karnında ani ölümler, doğum sonrası hipoglisemi gibi daha birçok kötü etkiye sahip olabilmektedir.

Gebelik öncesinde rutin olarak yapılan bir test yoktur. Ancak ultrason kontrolüyle beraber, kan sayımı, biyokimya testleri (glukoz, ast, alt, bun, üre, kreatinin), hepatit-HIV enfeksiyon testleri, smear testleri yapılabilir.

Gebeliğe hazırlık döneminde vitamin takviyesi yapılmalı mıdır?

Medikal olarak, gebelik öncesi kullanılmasında fayda olan ilaç folik asittir. Folik asit, nöral tüp defektlerini ( beyin-omurilik hasarlarını) önler. Piyasa da birçok isimle satılmaktadır. Ancak hepsinin içeriği folik asit açısından aynıdır. Önemli olan hangi dozda kullanılması gerektiğidir. Gebe kalmadan 3 ay öncesinde başlanması gerekmektedir. Ancak bunu her kadın başaramamaktadır. En azından 1 ay önce başlanması nöral tüp defektlerinin önlenmesinde faydalı olabilir.

Eğer annenin ilk gebeliği ise, aile soygeçmisinde hikayesi yoksa, folik asitin yararlanımını etkileyecek bir ilaç kullanmıyorsa günlük 400 mikrogram yeterlidir. Yukarıdakilerin tam tersi bir durum varsa günlük 4 miligram önerilmektedir



Ara

×