Kolposkopi
Kolposkopi, genital bölgeyi kolposkop adlı özel bir mikroskop yardımıyla çok ayrıntılı şekilde incelemeye yarayan bir uygulamadır. Kadın hastalıklarında, erken tanı en önemli konulardan biridir. Rutin kontrollerde erken evrede tespit edilebilen bir riske karşı, etkili bir tedavi sağlanabilir. Bununla birlikte, kadın hastalıkları kontrol sürecinde kolposkopi, smear testi veya ultrason gibi metotlarla birlikte kullanılan önemli bir işlemdir.
Rahim ağzında, serviks adlı yapının özel bir mikroskop ile incelendiği kolposkopi uygulamasına vajina ve vulva bölgesi rutin olarak kontrol edilir. Bu işlemde amaç, gözle görülemeyen ancak öncü kanser lezyonu olarak değerlendirilebilecek yapıların saptanmasıdır. İşlemde aynı zamanda anormal dokular da tespit edilir. Çıplak gözle görmenin mümkün olmadığı lezyon ve yapılar, kolposkopi esnasında görülürse hastadan doku örneği yani biyopsi de alınabilir.
Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?
40 kata kadar büyütme özelliğine sahip ışıklı kolposkop cihazı ile, rahim ağzının birçok risk faktörü açısından değerlendirilmesi mümkündür. Kolposkopi birçok hastalığın tanısı için kullanılırken, özellikle serviks kanseri (rahim ağzı kanseri) erken evre tanısı için kullanılır. Bir hastanın, rahim ağzı kanseri kontrol testlerinde, smear testi veya HPV testinde pozitif durum söz konusu olursa, kolposkopi işlemiyle bir jinekolojik muayene gerçekleştirilir. Ancak kolposkopi sadece serviks kanseri için bir tanı testi değildir. Bu işlem, aşağıdaki durumlar için de kullanılır. Kolposkopi neden yapılır veya kolposkopi kime, ne zaman yapılır diyenler için yanıtlar şu şekildedir:
- Vajina ve vulva bölgesinde genital siğillerin kontrolü
- Serviks bölgesindeki operasyonlardan önce kontrol
- Kısırlık nedenlerine yönelik inceleme
- Gebelikle ilgili bulguların araştırması
- Prekanseröz, yani dokularda kanser olmamış fakat kansere dönebilecek yapıların tanısı
- Vulva bölgesindeki istenmeyen kaşıntıların nedenleri için inceleme
- Vulva bölgesindeki anormal lezyonlara yönelik inceleme
Görüldüğü gibi, kolposkopi endikasyonları oldukça geniştir. Altı ay veya yılda bir yapılan rutin muayenelerde, gerekli görülmesi durumunda kolposkopi yapılabilir.
Kolposkopi Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kolposkopi işlemi kısa ve ağrı seviyesi oldukça düşük bir işlemdir. Bundan dolayı, bu uygulama öncesinde endişesi olanlar, sürecin sandıkları gibi geçmeyeceğini bilmelidir. Fakat işlemin rahat ve sorunsuz bir şekilde geçmesi adına, öncesinde belli konulara da dikkat etmek gereklidir:
- Adet döneminde kolposkopi yapılması uygun değildir, çünkü net bir değerlendirme yapmak zor olur.
- İşlemden birkaç gün öncesinde kadar cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir.
- İşlemden iki gün öncesine kadar tampon kullanılmaması önemlidir.
- İşlemden birkaç gün öncesine kadar, vajinal ilaçların kullanımına ara verilmelidir.
- Operasyon öncesinde duş alınması önerilmez.
- Kolposkopi öncesinde, doktor tarafından uygun görülen ağrı kesicilerin alınması uygundur.
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Lokal anestezi ile yapılabileceği gibi, anestezi olmadan da yapılabilen kolposkopi işlemi, kısa süren ve ağrısız bir işlemdir. İşlem süresi ortalama olarak 15 dakika ve ağrısız olmasına karşın, biyopsi de yapılırsa bir sancı hissetmek mümkündür. Kolposkopi nasıl yapılır sorusuna yanıt olarak ise, işlemler ise şu şekilde ilerler:
- Hasta işlem öncesinde, alt bölgedeki kıyafetlerini tamamen çıkarmalıdır.
- Jinekolojik muayene masasına uzanan hastanın, rahim ağzını görebilmek için spekulum adlı cihaz kullanılır.
- Kolposkop uygulamasından önce, vajinadaki dokuları daha rahat tespit etmek için özel solüsyon kullanılır.
- Solüsyon işlemiyle birlikte bu dokuların renginin değişmesi beklenir.
- Ardından kolposkopi cihazı ile, vajina ve vulvanın duvarları incelenir ve anormal doku olup olmadığı tespit edilir.
- Bu süreçte şüpheli bir dokuya rastlanılması durumunda biyopsi alınır, alınan biyopsiler patolojik incelemeye gider.
Rahim ağzı ile ilişkili birçok hastalığın teşhisi için önemli bir kontrol prosedürü olan kolposkopi, özellikle genital bölgesinde birtakım rahatsızlıklar yaşayan ve anormal durumlara tanık olan kadınların, rutin muayenede alması gereken bir kontroldür.
Kolposkopik Biyopsi Nedir? Nasıl Yapılır?
Yapılan kolposkopi işleminde, rahim ağzında şüpheli bir yapıya rastlanılması durumunda, ilgili lezyonlar için biyopsi yapılabilir. Biyopsinin amacı, lezyonu patolojik incelemeye göndermektir. Bir veya birden fazla bölgeden alınabilecek parçalar, özel bir aletle alınır. Lokal anestezi altında, bu işlemin herhangi bir ağrısı olmaz. Servikal bölgelerdeki sinir yoğunluğu çok fazla olmadığı için, biyopsi işlemleri çok ağrılı olmaz. Bununla birlikte orta şiddetli ağrılar ve kramplar söz konusu olabilir. Özellikle, biyopsi birden fazla yerden alınacaksa lokal anestezi uygulaması yapılır.
Kolposkopi ve Biyopsi İşleminin Yan Etkisi ve Riski Var mı?
Kolposkopi güvenli ve basit bir işlem olduğu için, rahatça uygulanabilir. Anestezi olmadan dahi yapılabilen kolposkopi işleminde amaç, çok güçlü bir mikroskop yardımı ile rahim ağzı bölgesindeki yapıları incelemektir. İşlem sonucunda şüpheli lezyon görülürse ve biyopsi yapılması gerekirse, nadir görülen yan etkiler olabilir. Onlardan bazıları şu şekildedir:
- Ateş veya titreme
- Karın ağrısı
- Genital bölgede renkli ve kötü kokuya sahip akıntı
- Enfeksiyonlar
- Genital kanama
Eğer sadece kolposkopi işlemi yapılacaksa herhangi bir sancı veya şiddetli ağrı olması, kanama olması imkansıza yakındır. Çünkü kolposkop cihazı vajina ile temas etmez. Ancak biyopsi uygulanması durumunda kanama veya akıntı gibi hafif semptomlar görülebilir. Kanama olması durumunda uygulanan baskı ile, bunun önüne geçilir.
Kolposkopi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
İşlem sonrasında hafif kanamalar normal kabul edilebilir. İşlem sonrasında aynı gün içinde en azından birkaç saatlik dinlenme önerilir. Bunun yanında, en az 2 gün boyunca cinsel ilişkiden uzak durmak iyi olacaktır. Biyopsi alınırsa bu süre uzayabilir. Yine birkaç gün boyunca, vajinal duştan kaçınmak ve hijyene önem vermek gereklidir.
Standart bir kolposkopi uygulaması sonrasında, kolposkopi sonuçları normal, anormal veya belirsiz olarak çıkabilir. Sonuç normal ise rahim ağzında herhangi bir anormal bulgu yok anlamına gelir, anormal durumda ise kanserli ve anormal hücrelerin tespit edildiği sonucu çıkarılabilir. Net bir bulgu çıkmadıysa, bunun anlamı yeniden kolposkopi işlemi yapılması gerektiğidir.
Anormal Hücreler İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kolposkopi, kadın sağlığında önemli jinekolojik hastalıkların tespiti noktasında ciddi bir tanı prosedürüdür. Düzenli jinekolojik kontroller ve gerekmesi durumunda kolposkopi işlemi ile, olası risklere karşı çok önceden harekete geçilebilir. Eğer kolposkopi sonucunda anormal hücre yapıları ortaya çıktıysa, bunun için farklı tedavi metotları vardır:
- Lazerle tedavi: Anormal hücreler lazerle yok edilebilir.
- Konizasyon: Anormal hücrelerden oluşan doku parçası çıkarılabilir.
- LEEP: İlgili anormal hücreler elektrik döngüsü sistemi yardımı ile çıkarılabilir.
- Kriyoterapi: Anormal hücrelerin donarak yok olması sağlanır.
Kolposkopi İşlemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Rahim ağzı kanserinin erken evrede teşhisi için önemli uygulamalardan biri olan kolposkopi için, bu alanda uzmanlaşmış bir doktor tarafından muayene edilmek önemlidir. Bununla birlikte, kolposkopi fiyatları, fiyat bilgisi veya diğer sormak istediklerinizle ilgili, kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Ortalama olarak 15 ile 20 dakika arasında süren işlem sonucunda rahim ağzının kontrolü sağlanır. Eğer biyopsi alınması gerekiyorsa, patolojik kontrol için ilgili laboratuvarın yoğunluğuna göre birkaç haftalık bekleme süresi söz konusu olabilir.
İşlem sonrasında, 1-2 gün hafif ağrılar yaşanması normaldir ve sonrasında günlük rutininize geri dönebilirsiniz. İlk birkaç günde, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmak oldukça önemlidir. Ancak rahim ağzı kanseri gibi bir hastalığa karşı, kolposkopi gibi önemli erken tanı işlemlerini mutlaka ciddiye alın ve rutin kadın hastalıkları muayenelerinde, gerektiği durumda yapılmasını talep edin.
İletişim Formu
Detaylı bilgi için iletişime geçiniz.