Kadın Hastalıkları Rutin Kontrolleri

Kadın Hastalıkları Rutin Kontrolleri

Kadın hastalıkları, rutin kontrollerin önem taşıdığı bir alandır. Nitekim kadın hastalıkları kontrollerinde, erken tanı alan bir hastalığın etkili uygulamalar ile tedavi edilme şansı çok artar. Erken tanı hayat kurtarır sözünde ifade edildiği gibi, düşük riskli hastalıklardan ciddi seviyede kanser gibi hastalıklara kadar, birçok noktada erken tanı en büyük yardımcıdır. Bu da ancak rutin kontroller ile sağlanabilir.

Kadın hastalıkları bölümünde yapılan rutin kontrollerde kist, miyom veya erken evredeki kanser türleri gibi birçok hastalık tespit edilebilir. Her kadın için, yılda en az bir kez muayene yaptırılması önemlidir. Rutin kontroller dışında, kadın hastalıkları uzmanı hamilelik şüphesi, döngü dışındaki kanamalar, idrarda yanma veya farklı renkte vajinal akıntılar söz konusu olursa da sizi görmelidir.

En Yaygın Kadın Hastalıkları Nelerdir?

Akıntı, sancı veya kanama gibi belirtileri olabilen kadın hastalıkları, rutin kontrollerle de ortaya çıkabilir. Jinekolojik muayene yumurtalık, serviks, vajina veya fallop tüpü gibi, kadın üreme sistemini kapsayan bölgedeki birçok hastalığın tanısı için yapılır. En çok görülen kadın hastalıkları ise şu şekildedir:

  • PMS
  • Vajinismus
  • Dış gebelik
  • Vajinal akıntı
  • HPV
  • Polikistik over sendromu
  • Miyom
  • Yumurtalık kisti

Kadın hastalıkları nelerdir yanıtı, bu listeye eklenebilecek farklı rahatsızlıklarla uzayabilir. Ancak burada üzerinde durulması gereken, kadın hastalıkları belirtileri her zaman kendini göstermediği için, muayene ve rutin kontrollerini önemini görmektir. Kadın hastalıkları belde ağrı yapar mı veya sancı olur mu gibi sorular, başka rahatsızlıklarla ilişkili semptomları barındırabilir. Kadın hastalıkları doktoru ise, rutin test ve taramalarla olası tüm hastalıkları test edebilir.

Tehlikeli kadın hastalıkları içinde yer alan rahim ağzı kanseri gibi hastalıklara karşı, rutin kontroller oldukça önemlidir.

Kadın Hastalıkları İçin Yapılması Gereken Testler Nelerdir?

Erken teşhis, birçok hastalığın erken evrelerinde etkili bir tedavi şansı sağladığı için çok önemlidir. Kadın hastalıklarının teşhisi için de birçok test ve tanı yöntemi uygulanır. Bunlar içinde öne çıkan bazı testler şu şekildedir:

  • Smear testi: Pap smear testi, rahim ağzı kanserinin erken teşhisine karşı çok önemlidir. 25 yaş üstü kadınlar için mutlaka önerilen smear testi, özellikle tıbbi geçmişinde kanser veya HIV öyküsü olanlar için mutlaka gereklidir.
  • Mamografi: Özellikle 40 yaş üstü kadınlar için yaygın kanser çeşitlerinden olan meme kanserine karşı, düzenli periyotlarla mamografi çekilmesi önem taşır. Kitle, akıntı veya meme ucunda normal dışı bir semptom görülürse, mamogram da çekilebilir.
  • Leep konizasyon: Leep konizasyon işlemi, HPV enfeksiyonları kaynaklı hücresel değişimlerde tanı ve tedavi için yapılan bir uygulamadır.
  • Kolposkopi: Klinik belirtileri güçlü olmayan rahim ağzı kanserini, erken evrede tespit etmek için kullanılan kadınlarda uygulanan bir işlemdir.

Genel ve spesifik testler, birçok önemli kadın hastalığının tanı ve tedavi sürecinde önem taşır. Bu nedenle, önemli olan belirtileri doğru şekilde ifade etmek ve doğru testlerin yapılmasını sağlamaktır. Kadın hastalıklarının tespitine yönelik yapılan muayeneler, genç yaştan itibaren mutlaka yapılmalıdır.Hastalıkların erken tanısı açısından, smear testi ilk cinsel ilişkiden en fazla 3 yıl sonra yapılmalıdır. HPV testi ise, 30 yaşını (riskli gruplarda daha erken yaşlarda) geçen kadınlarda smear testine eklenmesi gereken bir testtir. 40 yaşını geçmiş kadınlarda meme ultrasonu ile mamografi, 50 yaşını geçen kadınlarda ise kolon kanseri riskine karşı kolonoskopi mutlaka yaptırılmalıdır.

Kadın Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Kadın sağlığını tehdit eden riskli hastalıklara karşı, düzenli rutin muayene ve testler önem taşır. Ancak vücutta kendini belli eden bazı durumlar, çeşitli semptomların sinyalini verebilir. Bundan dolayı aşağıdaki durumların yaşanması durumunda mutlaka en kısa süre içinde kadın hastalıkları muayenesine gitmeniz gerekir:

  • Adet kanamalarında düzensizlikler: Olası sapmalar haricinde, adet kanamaları 25 günden az veya 35 günden fazla olursa bu durum bir düzensizliğe işaret eder.
  • Beklenmeyen kanamalar: Adet dönemi haricinde beklenmedik renkli kanamalar, kontrol gerektirir.
  • Aşırı ağrı: Adet döneminde ve ya adet döneminden birkaç gün önce, çalışamayacak derecede sancı yapan aşırı ağrılar kontrol gerektirir.
  • Akıntılar: Kötü kokulu ve kanlı akıntı oluşumu, mutlaka kontrol gerektiren bir belirtidir.
  • Spiral kullanımında uzun süreli akıntı: Spiral kullanan kadınlar için, 70 saatten fazla süren akıntılar kontrol edilmelidir.

Sonuç olarak, rutin jinekolojik muayeneler birçok ciddi kadın hastalığını saptamada yardımcıdır. Kadın hastalıkları ve kadın doğum uzmanları, rutin muayene esnasında kadın vajinal hastalıkları ve diğer hastalıklara karşı genel bir tarama yapar. Kadın hastalıklarına ne iyi gelir sorusunun net bir yanıtı bulunmamakla birlikte, rutin kontrollerde bir bulgu saptanırsa ikinci aşamada daha detaylı testler talep edilebilir.

Jinekolojik Kontroller Hangi Sıklıkla Yapılmalı?

Kadın hastalıklarının tarandığı jinekolojik testler, normal şartlar altında 6 ayda bir tekrar edilmelidir. Bununla birlikte, bu sıklıkta kontrole gelme fırsatı olmayan kadınlar, yılda 1 kez mutlaka tüm taramaları yaptırmalıdır. Yaşa ve diğer değişkenlere göre, yapılacak testler de değişkenlik gösterir. Ailenin tıbbi öyküsünde kanser yer alıyorsa bu durum risk ortaya çıkaracağı için, kontrol periyodu daha da sık olmalıdır.

Aktif cinsel hayatı olan kadınlar için HPV DNA taraması, pratik ve etkili kontrollerden biri olan PAP smear testi önemli jinekolojik testler içindedir. Bu testlerin düzenli olarak yapılması, rahim ağzı kanseri ve ilgili riskleri en aza indirir.

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçiniz.



    Ara

    ×