Gebelik Kaybı

Gebelik Kaybı

Abortus (düşük), 20. Gebelik haftasından önceki veya 500 gr altındaki fetüsün doğumudur.

Gebelik kayıplarının %80’inden fazlası gebeliğin ilk 3 ayında gerçekleşir. İlk gebeliklerde hemen hemen 5 kadından 1 tanesinde görülmektedir.

Sebepleri nelerdir?

Yaklaşık %50 kadarı fetüs ile ilgili kromozomal anomalilerden kaynaklanır. Diğer %50 kadarı ise anneye ait faktörler; enfeksiyonlar, kronik hastalıklar, ilaç-alkol-madde kullanımları, mesleki ve çevresel faktörler, immünolojik faktörler, kanama pıhtılaşma bozuklukları, rahim anomalileridir.

Gebelik kaybında erkek faktörünün etkisi  varmı dır?

Babayla ilgili çalışmalar son derece kısıtlıdır. Spermdeki kromozomal anomaliler ve baba yaşı etkili olabilir.

Düşük tipleri nelerdir?

Kaçınılmaz düşük: İlk 3 ayda rahim ağzı açılmış ve fetüs rahimden atılma durumundadır. Sonunda düşük gerçekleşir.

Tamamlanmamış düşük:  Fetüsün eşi (plasenta) kısmen veya tamamen rahimden atılmıştır. Rahim ağzı açılmıştır. Tamamıyla sonlandırılması gerekir.

Tam düşük: Fetüs ve tüm ekleri rahimden atılmıştır.

Gecikmiş düşük: Rahim ağzı kapalı iken ölü gebelik ürünlerinin rahimde günlerce hatta haftalarca kalmasıdır. Gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir.

Septik düşük: Düşüğün enfeksiyonla birlikte gerçekleşmesidir. Ciddi bir durumdur. Annenin hayati riski olabilir. Hastanede tedavi olmalıdır.

Düşük riski ne demektir?

 Gebeliğin ilk 20 haftası içerisinde kanama olmasına düşük riski denir. Ağrı ile birlikte olursa düşük olma ihtimali kuvvetlenir. Yatak istirahatı fayda sağlamakla birlikte destek amaçlı progesteron tedavileri de verilebilmektedir.

Düşük riskini ortalama 3-4. hafta arasında olan yerleşme kanamasından ayırt etmek gerekir. Bunu da ancak zaman belirleyebilir.



Ara

×