Gebelikte Fizyolojik Değişiklikler

Gebelikte Fizyolojik Değişiklikler

Gebeliğe anatomik, fizyolojik ve biyokimyasal uyum süreci derin bir konudur. Bu belirgin değişimlerin büyük çoğunluğu fertilizasyondan kısa süre sonra başlar ve gebelik boyunca devam eder. Şaşırtıcı şekilde gebelik sonrası birkaç ay içinde anne gebelik öncesi durumuna geri döner.

Peki sistem sistem vücudumuzda neler olur?

Uterus (rahim): Gebe olmayan kadında uterus 70 gr ağırlığındayken doğum zamanında ortalama 1100 gr olur. 4 aylık gebelikte göbek ile pubis (çatı ön kemiği) arasındayken 5 aylık olduğunda artık göbek hizasındadır.

Overler (yumurtalıklar): Gebelikte yumurtlama olmaz ve yeni folikül gelişimi durur. Yalnızca korpus luteum (sarı cisim) bulunur. Sarı cisim ise görevini 7-8. gebelik haftasında bitirir.

Vajina ve perine (genital bölge): Vajina ve dış genital bölgenin kaslarında ve derisinde damarlanma artışı görülür. Vajinada bu damarlanmadan dolayı Chadwick işareti (mor renk) görülebilir. Gebelik boyunca vajinal ve servikal (rahim ağzı) salgıları artar.

Memeler: Meme boyutları artar. Memede hassasiyet artar. Ortalama 16-20. hafta arasında memeden süt gelme şikayeti olabilir.

Cilt: Tüm vücutta pigmentasyon artışı (lekelenme) olabilir. Yüzde kloazma (kahverengi lekeler) ve karın ön bölgesinde linea nigra (düz kahverengi çizgi) olabilir. Özellikle karın ön kısmında stria gravidarum (gerilimden kaynaklanan çizgiler) adında yırtıklar oluşabilir.

Metabolik değişiklikler: Kilo alımı, artmış su tutulumu, protein-karbonhidrat ve yağ asidi değişiklikleri olabilir. Kilo alımı kişiden kişiye değişebilir. Bunun için doktorunuzla irtibat halinde olmalısınız.

Kalp: Çarpıntı hissedilebilir. Ancak zeminde olan bazı kalp hastalıkları gebelik sürecinde ortaya çıkabilir. Bu nedenle kalp doktoruna görünmenizde fayda olabilir. Tansiyon genellikle 24-26. haftaya kadar düşer ve sonrasında bir miktar yükselebilir. Ancak unutmayalım yüksek tansiyon için sınır 140/90’ dır.

Böbrek: Sık idrar yolu enfeksiyonu ve sık idrara çıkma görülebilir. Böbrek kanalları ve idrar yolları (üreter) bir miktar genişleyebilir.

Akciğer: Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde nefes darlığı hissedilebilir.

Mide-Barsaklar: Gebelik boyunca hazımsızlık şikayetleri, gezici gaz sancıları, kabızlık olabilir. Tüm vücutta kaşıntı safra kesesi kaynaklı olabilir. Bu nedenle kaşıntı olduğunda hekiminize mutlaka söylemelisiniz. Mide ve yemek borusu yanması olabilir.

İskelet sistemi: En belirgin değişiklikler bel bölgesinde lordoz, ördekvari yürüyüş, el ve ayaklarda şişme buna bağlı el ve ayaklarda his kaybı, ağrı ve fonksiyon bozuklukları olabilir.

Uyku- Hafıza: Gebelikte annelik hormonuna bağlı unutkanlık ciddi seviyelerde olabilir. Gebeliğin en başlarından itibaren uykuya dalmakta zorluk, sık uyanma, gece uykusunun bozulması olabilir.



Ara

×