Gebelikte Tarama Testleri

Gebelikte Tarama Testleri

Gebelik 40 haftalık uzun bir süreçtir. Her anne bu gebelik sürecini en sağlıklı şekilde yaşamak ve sonunda sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek ister. Tabi bu süreçte ebevyenler ve hekim arasındaki bilgi alışverişi çok önemlidir. Bu önemli bilgilerden bir tanesi gebelikte yapılması gereken tarama testleridir.

Tarama testlerini yaptırmak anne veya bebeğe zarar verir mi?

Kesinlikle hayır. Size ve bebeğinize bile bile zarar gelmesini emin olun ki hiçbir hekim istemez. Yapılan tüm tarama testleri çok büyük çalışmalar sonucunda ortaya çıkmış ve tüm dünyada uygulanmaktadır.

Tarama testleri mutlaka yapılmalı mıdır?

Hiçbir tarama testi sizin isteğiniz dışında yapılmaz. Ancak yapılmadığında karşılaşacağınız durumlar hakkında bilgi sahibi olmadan bu testleri redetmemenizi tavsiye ederim.

Peki hangi tarama testleri yapılır? Ve hangi hastalıklar için yapılır?

1) İkili tarama:  11-14 haftalar arasında ultrason ile bebeğin ense kalınlığı ölçülür. Bu ölçüm ile sizden alınan bir tüp kandan çıkacak değerlerin harmanlanıp bilgisayar ortamında hesaplanmasıdır. ’’Bebeğinizin Down Sendromlu veya Trizomi 18 (Edwards sendromu) olma ihtimali nedir?’’ sorusunun cevabıdır aslında. Yüksek risk çıktığında ileri tanı testi (koryon villus örneklemesi, amniosentez veya fetal DNA testi) yapılması mutlaka önerilir. Risk sınırı 1/270’ tir.

2) Üçlü tarama:  Down Sendromlu bebeklerin, Trizomi 18 (Edwards sendromu)’nun ve nöral tüp defektlerinin (NTD, bebeğin omurgasında açıklık) tayini için yapılabilir. Artık çoğu yerde yapılmamaktadır. Çünkü ikili ve dörtlü testlerin bu hastalıkları gösterme gücü daha fazladır.

3) Dörtlü tarama: Down Sendromlu bebeklerin, Trizomi 18 (Edwards sendromu)’nun ve nöral tüp defektlerinin (NTD, bebeğim omurgasında açıklık) tayini için yapılabilir. Risk sınırı 1/270’ tir.

NOT: YUKARIDAKİ TESTLERİN TARAMA AMAÇLI YAPILDIĞINI LÜTFEN UNUTMAYIN. YÜKSEK RİSK ÇIKAN TEST, BEBEĞİN O HASTALIĞA SAHİP OLDUĞU ANLAMINA GELMEZKEN DÜŞÜK RİSK ÇIKMASI O HASTALIĞIN OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ.

4) Ayrıntılı ultrason: Fetal anomali taraması-renkli ultrason adıyla bilinen ultrason yöntemiyle, bebeğe 18-23. haftalar arasında ayrıntılı bakılır ve bebeğin beyin, kalp, böbrek, mide, mesane gibi yaşamsal organlarında sorun olup olmadığının tespiti yapılır. Unutmayın ki ultrasonda herşey görülmez!!!

5) OGTT: Gebelikte şeker hastalığı tarama testidir. Şeker yüklemesi adıyla bilinen bu test 50 gr’ lık şekerli suyun içilmesi ve 1. saatte sonucun yorumlanmasıyla olur. Yüksek değer çıkarsa 75 gr’lık veya 100 gr’lık (daha uygun) testlerle kesin tanıya gidilir. Risk grubundaki gebelere yapılması mutlaka önerilir. Şeker yükleme testinin bebeğe ve anneye bilinen bir zararı yoktur!!!!

6)Tetanoz aşısı: Yeri gelmişken; eğer tetanoz aşınız tamamlanmamışsa veya eksikse gebelikte mutlaka yaptırmanızı öneriyorum. Bunun için gebelikte aile hekiminize başvurmanız yeterlidir.



Ara

×