Gebelik Nasıl Olur?
Tüp bebek, çiftlerin çocuk sahibi olmak istemesi ancak doğal yollarla hamileliğin gerçekleşmemesi halinde başvurulan bir üreme yöntemidir. Beylikdüzü tüp bebek tedavisi kapsamında yumurtalıkların döllenmesine göre klasik (IVF) ve mikroenjeksiyon (ICSI) olarak iki farklı teknik kullanılır.
Erkek kaynaklı kısırlık durumunda ICSI yaygın olarak tercih edilirken yumurtlama bozuklukları ve açıklanamayan kısırlık gibi problemlerde IVF yöntemine başvurulur. Bununla birlikte; fallop tüp hasarı, endometriozis, rahim fibroidleri ve bozulmuş sperm üretimi gibi rahatsızlıklarda da çiftlerin tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olması mümkündür.
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
IVF; anne adayından toplanan yumurtaların ve erkekten alınan spermin laboratuvar ortamında döllendirildiği, döllenmiş yumurtaların ise rahim içine yerleştirildiği bir üreme yöntemi olup yaygın bir şekilde tercih edilir. Klasik tüp bebek olarak da bilinen IVF yönteminin haricinde mikroenjeksiyon (ICSI) adı verilen bir başka teknik de kullanılır.
Baba adayından alınan tek bir sperm hücresinin, kadından alınan yumurta hücresinin içerisine mikroskop altında ince bir iğneyle yerleştirildiği yöntem, ICSI olarak adlandırılır.
Beylikdüzü tüp bebek, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaygın bir şekilde başvurduğu tedavi yöntemleri arasında yer alır. Üreme teknolojisinin en etkili yollarından biri olmakla birlikte başarı şansı da yüksektir. Ancak tedavinin başarısı; anne adayının yaşı, çiftlerin genel sağlık durumu, genetik faktörler gibi birçok etkene göre değişiklik gösterir. Kadının 20-24 yaş aralığında olması halinde başarı oranı %50-60 civarındayken 40-45 yaş aralığında ise %5’e kadar düşer.
Bu nedenle bebek sahibi olamamanın nedenlerinin erken dönemde teşhis edilmesi ve tedaviye anne adayının 35 yaşını geçmeden başlanması; başarılı sonuçlar alınması açısından oldukça önemlidir.
Tüp Bebek Tedavi Süreci
Beylikdüzü tüp bebek tedavisi sürecinde ilk olarak kadınlara hormon tedavisi uygulanır. Daha sonra yumurtaların ve spermin alınması ardından hücrelerin laboratuvar ortamında döllendirilmesi sağlanır. İlerleyen aşamalarda döllenmiş yumurtalar anne rahmine yerleştirilir ve gebelik testiyle süreç sona erer.
Tedavinin tüm aşamalarına dair detayları aşağıdaki başlıklarda incelemeniz mümkündür.
Hormon Tedavisi ile Yumurta Üretiminin Uyarılması
Adetin ikinci günü yapılan vajinal ultrasonografi ve kan sonuçları kapsamında tedavi sürecine başlanır. Bu aşamada kullanılması gereken birtakım ilaçlar vardır ve dozları farklı etkenler neticesinde belirlenir. Tedavide ilaç kullanılmasının sebepleri ise aşağıdaki gibidir:
- Oosit olgunlaşması
- Erken yumurtlamayı önlemek
- Rahmin iç yüzeyini hazırlamak
Yumurtalıkların uyarılması, kişiden kişiye göre değişmekle birlikte yaklaşık 10-12 gün sürer. Aynı zamanda süreç boyunca 2-3 günlük aralıklarla vajinal ultrasonografi yapılır ve yumurtalıklardaki folliküllerin gelişimi takip edilir.
Hormon düzeylerinin düzenli bir şekilde izlendiği süreçte folliküllerin belirli bir boyuta ulaşması halinde yumurtaların olgunlaşmasını sağlayan rhCG veya GnRH analoğu yapılması gerekir. İğne uygulamasının zamanında yapılması, yumurtaların olgunluğa erişmesi ve işlemin başarısı açısından kritik bir öneme sahiptir. Uygulanan son iğnenin ardından ise yumurta toplama işlemine geçilir.
Yumurtalıktan Yumurtaların Alınması
Beylikdüzü tüp bebek tedavisinin diğer aşaması, yumurtaların toplanması sürecidir. Bu noktada anne adayına ağrı ve rahatsızlık hissetmemesi için hafif yatıştırıcı ya da anestezik verilir. Daha sonra uzman hekimler, üzerine ince ve içi boş bir iğne takılmış olan ultrason vajinal prob kullanarak kadından yumurta aspire eder. Ortalama 12 ila 30 dakika arasında süren bu işlemin sonrasında numuneler zaman kaybetmeden laboratuvara gönderilir.
Spermin Alınması
Sperm örneği, yumurta toplama işlemiyle aynı gün içerisinde baba adayından alınır. Mastürbasyon ile sağlanan spermler anında laboratuvara gönderilir ve sperm, meni sıvısından ayrılır. Eğer baba adayının meni içeriğinde sperm yoksa cerrahi yolla yumurtalıklardan sperm alınması mümkündür. Beylikdüzü tüp bebek tedavisinin başarısını artırmak için spermlerin zaman kaybetmeden laboratuvar ortamına gönderilmesi oldukça önemlidir.
Yumurta ile Spermin Laboratuvar Ortamında Döllendirilmesi
Yumurta ve spermin döllendirilmesi noktasında iki farklı yol izlenir. İlk yöntemde (IVF) sperm ve yumurtalar petri kabında karıştırıldıktan sonra laboratuvarda bir araya getirilir ve döllenmeleri sağlanır. ICSI yöntemi ise spermin yumurtanın içine enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir.
Döllenmiş Yumurtaların Anne Rahmine Yerleştirilmesi
Döllenme gerçekleştikten sonra Beylikdüzü tüp bebek tedavisi, embriyo gelişiminin takip edilmesiyle devam eder. Transfer günleri hem uzmanların görüşü hem de elde edilen yumurta sayısına göre değişiklik gösterir.
Embriyo transferi esnasında ince bir kateter aracılığıyla kadının rahmine embriyo transfer edilir. Transfer ardından yarım saatlik bir dinlenme yeterli görülür. Bununla birlikte anne adayında birtakım yan etkilerin ortaya çıkması muhtemeldir. Olası komplikasyonlar arasında; meme hassasiyeti, hafif derecede kramp, kabızlık, bel ve kasık ağrısı yer alır.
Yumurtalıkları Dondurma
Transfer edilmek amacıyla seçilen embriyoların haricinde az ya da çok sayıda embriyo kalması mümkündür. Kalan hücreler uygun kalite ve morfolojik özelliklere sahipse dondurulup muhafaza edilerek ileride kullanılabilir.
Gebelik Testi Yapılması
Beylikdüzü tüp bebek yönteminin son aşaması anne adayına gebelik testi yapılmasıdır. Embriyo transferinin üzerinden yaklaşık 2 hafta geçmesinin ardından gebelik testi uygulanır. Testin pozitif çıkması halinde ise gebelik kesesinin durumunun kontrol edilmesi için ortalama 10 gün ultrason kontrolleri yapılır.
Tüp Bebek Tedavisi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Gebelik doğal yollarla gerçekleşebileceği gibi birtakım sağlık sorunlarından dolayı çiftler, istemelerine rağmen çocuk sahibi olamayabilir. Bu noktada ilk olarak hamileliğe engel olan durumların saptanması gerekir. Uzman kontrolleri ardından doğal yollarla gebe kalınamayacağı anlaşılırsa Beylikdüzü tüp bebek yoluna başvurulması mümkündür. Tedavinin hangi durumlarda tercih edilebileceğini aşağıdaki başlıklarda görebilirsiniz.
Fallop Tüpü Hasarı veya Tıkanması
Yumurtanın döllenmesini zorlaştıran fallop tüplerinin hasarı veya tıkanması aynı zamanda embriyonun uterusa gitme ihtimalini de azaltır. Bu durumda çiftlerin Beylikdüzü tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olmaları mümkündür.
Yumurtlama Bozuklukları
Anovulasyon ve infertilite nedenlerinin %5-25’ini düşük yumurtalık rezervi oluşturur. Kadınlarda yumurtlamanın olup olmadığını kontrol etmek amacıyla USG yapılır veya serumda progesteron hormon düzeylerine bakılır. USG’de yumurtanın büyümediğinin görülmesi ya da progesteron ölçümlerinin 3mg/ml’in altında olması, yumurtlama olmadığını gösterir. Bu durumda çiftler, Beylikdüzü tüp bebek yöntemine başvurabilir.
Endometriozis
Endometriozis, uterus dokusunun uterusun dışına yerleşmesi ve büyümesi halinde ortaya çıkan bir durumdur. Sadece yumurtalıkların değil, uterusun ve fallop tüplerinin işlevini de etkiler.
Rahim Fibroidleri
Genellikle 30-40 yaş aralığındaki kadınlarda görülen myomlar, rahim duvarındaki iyi huylu tümörlerdir. Döllenmiş yumurtanın implantasyonuna engel olma riski vardır. Söz konusu rahatsızlığın görüldüğü kadınların Beylikdüzü tüp bebek tekniğine başvurması mümkündür.
Önceki Tüp Sterilizasyonu veya Çıkarılması
Gebeliği kalıcı olarak önlemek amacıyla fallop tüplerinin kesildiği ya da bloke edildiği tüp ligasyonu, doğal yollarla hamile kalmaya engeldir. Ancak daha sonra hamile kalmak isteyen kadınlar Beylikdüzü tüp bebek tedavisi görerek bebek sahibi olma şansına sahiptir.
Bozulmuş Sperm Üretimi veya İşlevi
Spermin servikal mukusa nüfus edememesi, boyutunda ve şeklinde anormallikler, zayıf hareketlilik gibi durumlar da çocuk sahibi olmaya engel teşkil eden hususlar arasındadır. Söz konusu sebeplerden dolayı çiftler, Beylikdüzü tüp bebek uygulamalarına başvurulabilir.
Bebek sahibi olunamamasının diğer sebepleri arasında genetik bozukluk ve açıklanamayan kısırlık da vardır. Aynı zamanda sağlık koşulları için doğurganlığın korunması da Beylikdüzü tüp bebek tedavisinin görülebileceği faktörlerden biridir.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Faktörleri
Tüp bebek her ne kadar etkili ve başarılı bir üreme yöntemi olsa da başarısı, belirli faktörlere bağlıdır. Bu noktada Beylikdüzü tüp bebek yönteminin başarısını artıran ilk unsur, anne adayının yaşıdır. Kadın ne kadar gençse kendi yumurtalıklarını kullanarak gebe kalma şansı o kadar yüksektir. Ayrıca kadının yaş aralıklarına göre tedavinin başarı ortalaması aşağıdaki gibidir:
Anne Adayının Yaşı | Başarı Oranı (%) |
20-24 | 50-60 |
25-29 | 40-50 |
30-34 | 30-40 |
35-39 | 20-30 |
40-45 | 5-10 |
Tabloya göre 35 yaşın üzerindeki kadınlarda tedavinin başarı oranı daha düşüktür. Bununla birlikte sonucu etkileyen diğer faktörlere aşağıda yer verilmiştir:
- Embriyo durumu
- Daha önce doğum yapma
- Kısırlık nedeni
- Yaşam tarzı
Beylikdüzü tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen bir diğer faktör ise doktor seçimidir. Bu nedenle çiftlerin klinik seçimi yaparken doktorların alanında uzmanlığına ve deneyimlerine dikkat etmeleri önemlidir.
IVF başarısını artırmanın diğer yolları arasında; sağlıklı bir beslenme programı oluşturulması, ideal kilonun korunması, alkolden uzak durulması ve düzenli hekim kontrollerinin aksatılmaması yer alır.
Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çiftlerin, başarılı bir tedavi sürecinden geçmeleri için dikkat etmeleri gereken önemli etkenler vardır. Süreç boyunca öncelikle stres faktörü kontrol edilmeli ve sağlıklı beslenme düzeni benimsenmelidir. Ayrıca ideal kilo, başarıyı artıran bir faktör olduğu için anne adayının sağlıklı bir diyet programı uygulaması da tavsiye edilir. Göz önünde bulundurulması gereken diğer unsurlar ise şu şekildedir:
- Alkol, şeker yerine kullanılan tatlandırıcılar ve sigara Beylikdüzü tüp bebek tedavisi sürecinde mutlaka bırakılmalıdır.
- Mineral, vitamin, protein ve omega3 açısından zengin besinler tüketilmesi mühimdir.
- Anne adayının bol sıvı tüketmesi; kola, çay, maden suyu gibi içeceklerden uzak durması tavsiye edilir.
- Yemek programlarına kuru baklagiller eklenmesi ve düzenli bir şekilde tüketilmesi önerilir.
- Izgara ve kızartma gibi pişirme teknikleri yerine haşlama, buğlama, fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi daha yararlıdır.
- D vitamini ile iyot eksikliğinin önüne geçmek amacıyla düzenli tetkik yapılması gerekir.
Tütün ürünleri, yumurta ve sperm kalitesi üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Sigara tüketen kadınlarda yumurtalıkların uyarılması amacıyla daha yüksek dozda hormon ilacı kullanılması gerekir. Aynı zamanda daha fazla tüp bebek denemesi gerekmesi de olumsuz etkilerinden bir diğeridir. Bu nedenle çiftlerin gebe kalma ihtimalini artırmak adına tedaviden önce sigara kullanmayı bırakması oldukça önemlidir.
Yapılan son araştırmalar neticesinde aşırı kafein alımının da tüp bebek yoluyla gebe kalma şansını azalttığı görülmüştür. Bu nedenle anne adaylarının günde 3 fincanın üzerinde kahve ya da kafein eşdeğeri bir içecek tüketmemeleri önerilir.
Stres; hormon, santral sinir ve bağışıklık sistemini etkileyerek üreme potansiyelini azaltma gücüne sahiptir. Bilhassa akut stres, ovulasyon durumunda istenmeyen etkiler ortaya çıkarabilir. Aynı zamanda stres faktörünün doğurganlık üzerinde de olumsuz etkiler göstermesi muhtemeldir. Bu nedenle çiftlerin; yoga, meditasyon, yürüyüş, egzersiz gibi stresle başa çıkma tekniklerine başvurmaları tavsiye edilir.
Tüp Bebek Tedavisinin Riskleri
Beylikdüzü tüp bebek tedavisinin her aşamasında düşük ihtimaller olmakla birlikte bazı riskler ve yan etkiler meydana gelebilir. Risk faktörleri arasında; çoklu gebelik, erken doğum, düşük, dış gebelik ve doğum kusurları yer alır.
Aynı zamanda süreç hem anne hem baba adayı için stresli ve zorlu olabilir. Başarılı bir tedavi görmek ve sürece dair daha kapsamlı bilgiler almak için Dr. Serdinç Özdoğan ile iletişime geçmeniz mümkündür.
İletişim Formu
Detaylı bilgi için iletişime geçiniz.